neurones Recull de
recursos per a
L'EMPRENEDORIA
SOCIAL A CATALUNYA
logoGeneralitat

logo
Per a rebre assessorament i acompanyament Per obtenir suport
econòmic i finançament
Per ampliar coneixements Per generar sinergies Per compartir espai i equipaments Recerca i altres
Vols formar part del Recull de Recursos per a l'Emprenedoria Social a Catalunya?
GLOSSARI Emprenedoria social Economia social i solidària Innovació social Impacte social Base de la Piràmide Escalabilitat Capital risc social
   
Crèdits Coop57
 • Tipologia
  • Assessorament
  • Finançament
  • Formació
  • Espais
  • Intercanvi
 • Fase de la iniciativa emprenedora
  • Incubació d'idees
  • Creació
  • Creixement i expansió
Premià 15, baixos, 08014 Barcelona
932 682 949
coop57@coop57.coop
http://www.coop57.coop
Què ofereix

Coop57 és una cooperativa de serveis que destina els recursos propis a donar préstecs a projectes econòmics que fomentin el cooperativisme, l’associacionisme i la solidaritat en general, i que promoguin la sostenibilitat sobre la base de principis ètics i solidaris.

Els recursos propis de Coop57 provenen de dues fonts principals: aportacions de les entitats sòcies (cooperatives, associacions, fundacions i altres entitats de l’economia social); i aportacions dels socis i de les sòcies col·laboradores, persones físiques que volen que els seus estalvis es gestionin en coherència amb les seves inquietuds ètiques i socials.

Com adreçar-s'hi

Cal posar-se en contacte amb el seu equip tècnic per tal de formalitzar l'associació a Coop57. Un cop feta aquesta formalització: les persones físiques poden fer les seves aportacions si ho desitgen, així com participar a les seves assemblees; les persones jurídiques podran sol·licitar préstec si ho necessiten o fer aportacions econòmiques al fons col·lectiu de cooperació.

Activitat

Coop57 va iniciar la seva activitat a Catalunya arran de la lluita treballadora a l’Editorial Bruguera; quan aquesta va tancar definitivament, un grup de persones que hi havien treballat va crear un fons amb part de les indemnitzacions que van rebre pel seu acomiadament per promoure projectes econòmics que perseguissin la creació de llocs de treball de qualitat, especialment aplicant models cooperatius. El 1996 es va crear amb aquest fons Coop57, sota la forma jurídica de cooperativa de serveis financers. En un inici, el seu desenvolupament va anar molt vinculat amb el cooperativisme de treball associat, però progressivament va ampliar la seva base social a altres tipus d’entitats de l’economia social i solidària.

A partir de 2005 Coop57 va posar en pràctica un creixement en xarxa arran de l’interès que havia despertat aquest experiment en altres territoris. Aquell any, una xarxa d’entitats d’economia social i solidària vinculades a REAS-Aragón van decidir compartir el projecte. La idea fou aprofitar l’estructura jurídica i tècnica de Coop57, aplicant un model que permetés que cada territori s’autogestionés. Això va donar lloc a la creació de Coop57 Aragó. A partir d’aquests principis, posteriorment es van constituir Coop57 Madrid (2006), Andalusia (2008) i Galícia (2009). En tots aquests casos, la clau de l’èxit en la constitució d’una secció territorial de Coop57 ha estat l’existència d’una xarxa d’economia social i solidària al mateix territori capaç de gestionar-la.

Fins al moment, COOP57 ha atorgat més de 700 préstecs a projectes de cooperatives, associacions, fundacions, empreses d'inserció, moviments socials i altres entitats de l’economia social i solidària, sempre amb la doble exigència de la viabilitat econòmica i el rendiment social.

A més a més, gestiona títols participatius d'entitats sòcies amb un volum total superior a 1,1 milions d'euros.

A qui va adreçat

Els crèdits de Coop57 només els poden sol·licitar entitats d’economia social i solidària (cooperatives, associacions, fundacions, ONG i entitats de l’economia social en general) que són sòcies de Coop57. Les persones que creuen en el projecte de Coop57 i volen que els seus diners serveixin per finançar projectes coherents amb els seus propis criteris ètics i socials, també poden esdevenir socis i sòcies a títol individual, tanmateix no poden ser destinatàries de préstecs, però poden participar a les assemblees, tenen representació al Consell Rector i reben informació permanent sobre la destinació dels seus recursos.

Entitats promotores:

Coop57, SCCL