neurones Recull de
recursos per a
L'EMPRENEDORIA
SOCIAL A CATALUNYA
logoGeneralitat

logo
Per a rebre assessorament i acompanyament Per obtenir suport
econòmic i finançament
Per ampliar coneixements Per generar sinergies Per compartir espai i equipaments Recerca i altres
Vols formar part del Recull de Recursos per a l'Emprenedoria Social a Catalunya?
GLOSSARI Emprenedoria social Economia social i solidària Innovació social Impacte social Base de la Piràmide Escalabilitat Capital risc social
   
Mercat EcoSol
 • Tipologia
  • Assessorament
  • Finançament
  • Formació
  • Espais
  • Intercanvi
 • Fase de la iniciativa emprenedora
  • Incubació d'idees
  • Creació
  • Creixement i expansió
Què ofereix

Mercat Ecosol és una comunitat de crèdit mutu sense interès entre entitats, empreses, professionals i persones en general, de l'economia social i solidària de Catalunya, que utilitza la seva pròpia moneda electrònica, l'ecosol, com a mitjà de pagament substitutiu a la moneda oficial.

L'ecosol està promogut per la Xarxa d'Economia Solidària com a vehicle de promoció del "Mercat Social", a través de la generalització progressiva de l'ús de l'ecosol com a mitjà de pagament en totes les transaccions de l'economia solidària catalana.

El Mercat Ecosol es genera cada vegada que es fa una transacció o operació de compravenda, per exemple, quan una entitat ven un producte a una altra i no cobra en efectiu, sinó a través de moneda electrònica, generant un saldo per comprar en una i un deute a saldar per l'altra.

Les entitats són doncs alhora consumidores i proveïdores: són prosumidores. Cada prosumidora disposa d'un límit de crèdit per comprar dins del Mercat Ecosol, aquest límit fluctua en proporció del volum de vendes que faci dins el mateix mercat; com més hi vengui més hi podrà comprar.

Com adreçar-s'hi

Cal registrar-se a la web mercatecosol.cat

Activitat

Amb el Mercat Ecosol la Xarxa d'Economia Solidària té per finalitats:
- Consolidar econòmicament els prosumidors de l’economia social i solidària (ESS), a través d’un augment de les vendes i la fidelització dels compradors.
- Incentivar el consum responsable, abastir-se de més de proveïdors i reforçant les relacions comunitàries dintre el sector, millorant les relacions socials i comercials entre consumidors i prosumidors de l'ESS.
- Convertir l’ESS catalana en un sector cada cop més autosuficient respecte a l’economia capitalista, amb una cadena d’aprovisionament completa.
- Afavorir l'economia real i de proximitat, la petita i mitjana empresa que aposta per una producció responsable i al servei de les persones, afavorir la sortida de la crisi en aquests sectors de l'economia catalana amb dificultats de finançament i de liquiditat.

L’ecosol és una moneda totalment legal, complementària i amb paritat amb l’Euro (1 Eco$=1€), que serveix per donar traçabilitat a l’intercanvi i evitar fer part del sistema monetari capitalista. L’Eco$ només és vàlid dins de la xarxa de membres del Mercat Ecosol (ME).

Les transaccions es fan a través del compte en línia que cada usuari té al web o a l’App Cyclos 4. Quan els pagaments es fan a les botigues de prosumidors del ME, es pot fer servir la web o l’App. Els bitllets Eco$ solament es fan servir a la fira de la XES i es poden canviar per Eco$ digitals al final de la fira.

La XES encomana l’administració del ME a la Comissió del Mercat Ecosol (d’ara endavant CME). Aquesta comissió està oberta a totes les persones sòcies de la XES i convocarà els usuaris del ME a assemblees de caràcter informatiu i consultiu.

A qui va adreçat

A empreses, entitats i professionals de l'economia social i solidària i a persones físiques. Es pot formar part del Mercat Ecosol com a prosumidora o només com a consumidora. Les prosumidores són les empreses, entitats i professionals de l'economia social i solidària que participen al Mercat Ecosol venent els seus productes i comprant el què necessiten.

Entitats promotores:

Xarxa d'Economia Solidària